Vegetabiliska Oljor

I naturlig hudvård är vegetabiliska oljor oftast basen i hudvårdsprodukten. I "vanlig" hudvård är det oftast mineralolja som är basen. Skillnaden? Vegetabiliska oljor kommer från naturen, mineralolja kommer från ett kemiskt laboratorium och har samma bas som oljan man använder i bilar och exempelvis cykelkedjor (s.k Bergolja).

Vegetabiliska oljor kan användas både som bas och sidoingrediens i naturlig hudvård, men också som en helt fristående hudvårdsprodukt. Själv använder jag dem i massor av olika typer av produkter ex i krämer och salvor och skrubbar, hårinpackningar och örtoljor, samt i beprövade huskurer av olika slag. 

Feta VS Torra Vegetabiliska oljor - detta skiljer dem åt!

Det finns ett stort utbud av olika vegetabiliska oljor att välja mellan. Det som skiljer oljorna åt är förstås dels differenta egenskaper, dels dofter och konsistenser men framförallt är det mängden fett som gör att de är olika varandra. Sålunda: somliga av de vegetabiliska oljorna är mycket feta, medan andra är mer torra. Vad spelar det för roll? Jo, feta oljor ger oftast huden ett långvarigt och omfattande skydd men tar lång tid att gå in i huden, medan torrare oljor har den motsatta egenskapen: de går snabbt in i huden, men ger ett relativt kortsiktigt skydd.

Det man ska tänka på när man köper eller använder vegetabiliska oljor som hudvård är att alltid utgå från sin egen hud. Har du exempelvis en väldigt fet hudtyp gör du klokt i att använda naturlig hudvård med bas i torrare vegetabiliska oljor. Eller tvärtom. Har du torr hud ska du satsa på fetare vegetabiliska oljor. Logiskt, eller hur?

Här följer info om några av våra mest använda vegetabiliska oljor.

Avocadoolja (Persea Gratissima)
En vegetabilisk olja som utvinns ur Avocadons fruktkött. Räknas som en semifet olja med flera näringsrika ämnen som karotin, D- och E-vitamin och pantotensyra. Avocadooljan är vitaminrik, mild, och närande olja som tas upp relativt fort av huden. Rekommenderas ofta till personer med torr hudtyp.

Jojobaolja (Simmondsia Chinensis)
Vegetabilisk oljor som pressas ur frön från Jojoba-busken. Innehåller vaxaktiga ämnen med egenskaper som ger huden både skydd och näring. Oljan är mycket stabil mot försurning och oxidering och härsknar därför inte på kort sikt. Oljan  binder även hudens fukt, gör den mjuk och len och har därtill ett naturligt skydd för solen med en faktor av fyra.

Olivolja (Olea Europeae)
Säkerligen den mest kända och omtalade och uppskattade av alla oljor - inte mins som hudvård och inte minst i Italien. Olivoljan pressas givetvis ur oliver och åtfinns i flera differenta kvaliteteter. För hudvård lämpar sig den kallpressade Jungfruoljan bäst. Egenskaperna är såväl närande, som mjukgörande och skyddande. Innehåller dessutom mycket E-vitamin.
 
Rapsolja (Brassica Napus)

Vår svenska stolthet! Rapsoljan pressas såklart ur rapsfrön. Som hudvård innehar den flera bra egenskaper,  speciellt för olika typer av hudproblem såsom eksem och utslag.  Bland annat sägs den läka eksem lika effektivt som kortison, men då förutan kortisonets oönskade sidoeffekter (bieffekter.) Rapsoljan har även väldigt bra mjukgörande egenskaper och innehåller mycket e - vitamin!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)