Mineralolja

Mineralolja är ett av de ämnen i konventionell hudvård som det riktats särskilt mycket kritik mot. Detta har flera orsaker. För det första är mineraolja en av det absolut vanligaste ingredienserna i ordinär, massproducerad hudvård. Vi talar alltså om ett ämne som varje dag brukas av miljontals konsumenter runt om i världen. För det andra är mineralolja vanligt förekommande i en rad andra industrialiserade, syntetiska produkter som har väldigt lite med hudvård att göra.

Kritiken mot mineralolja kan sammanfattas i följande punkter.1. Mineralolja är ett komodogent ("tilltäppande") ämne, vilket gör att det rubbar hudens egen fuktbalans.
2. Undersökningar visar att mineralolja täpper igen mellan 40 - 60% av hudens porer.
3. Lägger sig en tunn hinna på huden vilket leder till att huden stängs och hindrar hudens egen fettproduktion och svetttransparensen.
4. Mineralolja används i flera produkter som inte har med hudvård eller skönhet att göra. Det mest vanliga är i motorolja: en vanlig motorolja består består ungefär till 80% av just mineralolja. 
5. Kontinuerlig användning av hudvårdsprodukter med mineralolja leder till att huden blir torr och livlös. Detta då mineraloljan inte innehåller något som är nyttigt eller bra för huden; inga vitaminer, inga fetter och, konstigt nog med tanke på namnet, inga mineraler heller.
6. Mineralolja gör din hud beroende av ständig återfuktning, då den förstör huden egen förmåga att återfukta sig.
7. Det finns också vetenskapliga studier som påvisar att mineralolja är skadligt och kan ge ledgångsreumatism. Dessa studier är dock utförda på råttor, och kan inte ses som 100% vederlagt att gälla människor.

Med allt detta i åtanke: varför använder man då mineralolja i hudvård? Två saker: eftersom ämnet är helt syntetiskt så härsknar det inte. En annan fördel, som producenterna av hudvård älskar, är att den är extremt billig att tillverka.

Men denna "fördel" är knappast ett privilegium för konsumenterna. Däremot för hudvårdsföretagens plånbok.

Personligen så försöker jag undivka all hudvård med bas i mineraolja. Jag ser helt enkelt ingen mening i att lägga mina pengar på ett ämne som kostar mindre än en flugskit att producera och som dessutom inte har något positivt att erbjuda min hud. Istället vänder jag mig till naturlig och ekologisk hudvård där basen är vegetabiliska oljor med massor av nyttiga ingredienser. De innehåller allt det som mineralolja inte innehåller: vitaminer, mineraler (!) och fettsyror som min hud älskar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)