Parabener

Parabener är tillsammans med mineraolja ett av de mest omdebatterade ämnena i kosmetikabranschen. De negativa impikationerna med att använda Parabener i hudvård kan vara flera. Dels rör det sig om ett hormonstörande/manipulerande ämne. Med andra ord uppfattar din kropp Parabener som ett hormon vilket kan leda till olika typer av negativa reaktioner.

Vad är Parabener?

Parabener är en samling av konserveringsmedel vanlig i bland annat mediciner, mat och hudvård/kosmetika. Som konserveringsmedel fyller Parabener sin funktion med glans: det är ett synnerligen effektivt medel för att döda eller hämma tillväxten av av bakterier, jäst och svamp och annat som förkortar livslängden för hudvårdsprodukter.Vanligtvis tillsätter man flera olika typer av Parabener i hudvårdsprodukter, allt för att konservera så effektivt som möjligt. Det är också därför som Parabener är populära av företagen som tillverkar hudvård, eftersom det ger deras produkter lång livslängd, vilket ökar möjligheterna för försäljning och stora vinster.

Parabener - varför anses det som farligt?

Flera av parabenerna har som sagt visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen påverkar människor och miljö genom att de imiterar, hämmar eller stegrar effekten av hormoner i kroppen. I miljön är hormonstörande ämnens skadeverkningar väldokumenterade och på senare år har ett stigande antal undersökningar pekat på en tydlig koppling mellan kända, hormonstörande ämnen och reducerat spermatal och testikelcancer.Man vet också att parabener kan påskynda tillväxten av cancerceller. För ett par år sedan fann en engelskt forskningsteam parabener i bröstcancerknölar.Det finns också evidens som påvisar att flera av parabenerna är allergena, varför konsumtion av hudvårdsprodukter med parabener kan medverka till allergiska reaktioner.

Stor andledning till varför du ska välja naturlig hudvård

Parabener är förstås en stor anledning till varför du ska använda naturlig hudvård och/eller ekologisk hudvård. Denna typ av hudvård är per definition befrigad från Parabener. OBS! Det finns alltjämt hudvårdsprodukter som marknadsförs som "naturliga", men som innehåller Parabener. Kolla alltid innehållsförteckningen för att vara säker. Det ska också

Ekologisk hudvård & parabener - alternativ?

En sak som är lite skrämmande är att hysterin runt parabener har skapat ett slags marknadsföring där mindre strikta tillverkare av ekologisk hudvård och naturlig hudvård skyltar på sina hudvårdsprodukter att de är "fria från Parabener", MEN så har de använt en annan syntetisk och usel konserveringsmetod istället. Men själv marknadsföringen att deras hudvård är "fri från Parabener" skapar en falsk trygghet hos konsumenten. Som konsument är det upp till dig att ta reda på vad din hudvård innehåller och vilka ämnen du väljer att undvika. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)